Welkom op de Ome Willem Fansite !
Op 16 januari 1974 werd de eerste aflevering van "De Film van Ome Willem" uitgezonden. De eerste opnamen vonden plaats in Bellevue in Amsterdam. Later verhuisden ze naar de VARA-studio in Hilversum. Het programma was een initiatief van Aart Staartjes. Aart had op dat moment veel succes met "De Stratemaker Op Zee Show" en werd door de producente Trees Hazelhoff gevraagd om een soortgelijk programma te maken voor kleuters van 4 tot 6 jaar. Aan dit nieuwe programma zou dezelfde groep mensen meewerken. Aart had een programma in gedachten waarin de mening van de kritische kinderen centraal kwam te staan ten overstaande van een wat autoritair ouder-figuur. Voor dat had hij Edwin Rutten in gedachten.
Edwin, 9 jaar
Aart en Edwin hadden elkaar rond 1970 leren kennen tijdens het inspreken van reclamespotjes voor de radio. Aart belde Edwin op en vroeg of hij "wel 's wat voor kinderen had gedaan". "Ik heb er twee !", antwoordde Edwin. Aart ging op bezoek bij Edwin om het plan te bespreken en zo werd Ome Willem gecreeërd. Edwin was geen acteur, maar had wel als 9-jarig knulletje een rol in de film "Sterren Stralen Overal", die zijn vader regisseerde. Het gebrek aan ervaring maakte niets uit : al snel speelde hij vol overtuiging de rol van de eigenwijze oom.
Vroeger was er een bekende uitdrukking op school als de gordijnen voor het gymlokaal dicht waren : "Hoi, we hebben film... ja zeker in de broek van Ome Willem". Daar is de titel "De Film van Ome Willem" op gebaseerd. Het programma was in eerste instantie een project van 1 jaar. Maar de uitzendingen werden een groot succes en de VARA besloot er mee door te gaan
"Vingers uit je neus en voeten van de bank !"
Het succes zat 'm in het niet betuttelen van kinderen. Dus niet kinderachtig praten tegen ze en naar ze toe buigen, Ome Willem kon gewoon lekker bars tegen ze doen. De rakkers vonden het machtig mooi, al was Ome Willem ook wel 's zo boos dat ze in hun broek plasten van schrik !
Dan was er nog de herkenbaarheid van de onderwerpen die passeerden. Thema's als "bang zijn", "speelgoed opruimen" en "in je broek plassen", dat paste in de belevingswereld van ons allemaal. Zo werd er een boodschap overgebracht. Maar door de sketches zat er ook veel humor in en werd het luchtiger. In totaal werden er 207 afleveringen opgenomen. Alles werd in 1x opgenomen, omdat alles draaide om improvisatie : het moest spontaan zijn en niet gekunsteld. De teksten kregen de acteurs een week van te voren. Op de opnamedag werd het 1 keer doorgenomen en daarna werd het opgenomen. Twee uitzendingen per opnamedag.
Er was altijd kinderpubliek aanwezig, meestal een schoolklas. Ze leefden intens mee met de avonturen van Ome Willem en Teun, Toon en August en joelden door elkaar heen. De kids werden van te voren geschminkt en kregen limonade. De boeven mochten natuurlijk altijd plassen onder de uitzending, ze konden dat gewoon vragen aan Ome Willem. Zo kon het gebeuren dat er een hele stoet kids zo door het beeld liep, dwars door een gevoelig liedje dat Ome Willem aan 't zingen was, hahaha ! Maar dit maakte het juist allemaal lekker spontaan. Speciale plasgeitenbreisters stonden klaar om ze verder te begeleiden.
Aart en Edwin waren er allebei van overtuigd dat op deze leeftijd alleen het beste goed genoeg is voor kinderen, dus werden de beste musici en schrijvers gevraagd. Aart zette duidelijke lijnen uit, zodat iedereen wist waar hij aan toe was. Zo bleef de sfeer goed. Het plezier dat ze erin hebben is duidelijk te zien in de afleveringen !
De laatste aflevering werd uitgezonden op 14 mei 1989. Hier nam Ome Willem afscheid van iedereen en vertrok hij naar Vuurland, om een nieuw leven te beginnen. Teun, Toon en August mochten niet mee, omdat de moeder van Ome Willem vond dat hij nu maar eens op eigen benen moest staan (!!).

Na 15 jaar is het doek dan toch echt gevallen: Ome Willem vertrekt naar Vuurland....

Het allerlaatste shot van Ome Willem in de studio
NAAR "DE FILM VAN OME WILLEM" 2 VAN 3